Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

  Manapság számos vírus terjeng az interneten és közel ugyanannyi megoldást kínálnak különböző cégek szoftverei. De valóban biztonságban tudhatjuk magunkat ezek használatával? Nézzük csak meg, hogy milyen vírus hogyan is árthat nekünk és hogyan tudjuk megelőzni az efajta támadásokat...

 

 

  Léteznek úgynevezett férgek, vírusok, kémprogramok (spyware) az utóbbi a személyes adatokra, például bankkártyaszám, játékok és egyéb szoftverek licenc számának ellopására specializálódott. A vírus pedig egy olyan, többnyire rosszindulatú program, amely saját másolatait helyezi el egy adott szoftverben. Ezáltal lelassítja sőt, használhatatlanná teszi a rendszert. Nagyon kisméretű fájlok, legtöbbjük a Windows rendszereken okoz problémákat. Általában ártó, vagy haszonszerzési szándékkal készítik őket. Gyakran akár válogatva, időzítve tönkretesznek más fájlokat, avagy nem engedik bejelentkezni a felhasználót, amíg váltság díjat nem fizet a saját állományaiért. Egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, például változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat is. Rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha a beprogramozott feladatukat végrehajtották. Fontos az is, hogy tisztában legyünk az internet veszélyeivel is, hisz innen a legkönnyebb megfertőződni. Vagyis weboldalakon, e-mailben és akár csevegőkben (MSN, Skype) is terjedhetnek.

Bővebben a lánclevélről, vagyis a becsapós e-mail egyik fajtájáról. A levél tartalma általában érzelmekre ható, pénzszerzéssel kecsegtető, életvezetési tanácsokat adó, vírusriasztást közlő, segítségkérő üzenet lehet. A levelet legtöbbször egy ismerősünktől kapjuk, de ez nem jelenti azt, hogy a tartalmához sok köze lenne. A legvalószínűbb, hogy ő is csak kapta. És minket is arra ösztönöz, hogy küldjük tovább, valamilyen viszonzás érdekében. E levelek legtöbbször ártalmatlanok és csak egy feltűnési vágyban szenvedő embertől indulnak. Nagyon kis számban viszont lehetnek veszélyesek is! Ha link, vagy valamilyen hivatkozásra mutató szöveg van benne, ami „töltsd le” címszó alatt szerepel, olyan oldalra mutathat ahol néhány vírust is összeszedhetünk. Ha te nem szeretnél másokat becsapni, és segíteni a terjesztésben, nem szabad tovább küldened!

Léteznek amolyan rendszervírusok, más néven boot vírusok. A boot vírus olyan számítógépes vírus, ami azokat a lemezterületeket használja fel önmaga terjesztésére, amiket a számítógép bekapcsoláskor automatikusan lefuttat. Többnyire a rendszerindítást akadályozza meg, de az adataink eltulajdonítására nem képes. Ritka esetekben talán használhatatlanná teszi azokat.

A legjobb védekezés, ha vírusirtót és tűzfalat is használunk. Ezek együttesen védik meg a személyes dokumentumainkat, alkalmazásainkat és az egész operációsrendszert. Hátránya, hogy a gyengébb gépeken jelentős lassulást eredményez, ugyanakkor megvéd a teljes összeomláshoz vezető vírusoktól is!

A vírusirtók két alapelven működnek. Az első a vírusdefiníciós adatbázison alapszik. Ebben az esetben a vírusirtó egy internetről automatikusan letöltött adatbázisból azonosítja a kártevőket. És az abban található módszerrel írtja ki. Ma már egyre több funkciót zsúfolnak bele a gyártók, egyes cégek már kémprogram védelmet is integrálnak a termékbe.

A második védelmi módszer a heurisztikus vírusvédelem. Ebben az esetben a vírusirtó beépített mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a vírusokat. Ez a módszer azért nagyon jó, mert nem kell megvárni, amíg a gyártó frissítésként közéteszi a vírus felismerésére és kiirtására szolgáló adatokat. Vagyis a heurisztikus módszereket is alkalmazó modern vírusirtók már akkor is védelmet nyújtanak a legtöbb kártevő ellen, amíg az ellenszer nem ismerhető. A többi esetben vírusirtó szoftvernek ilyenkor frissítenie kell magát az internetről, és csak ezután nyújt védelmet az új vírusok ellen.

Ezek a modern vírusirtók kombinálják tehát a vírusdefiníciós adatbázison alapuló védelmet a modern heurisztikus védelemmel, és így sokkal nagyobb biztonságot adnak a felhasználóknak.

A tűzfalakról. A tűzfal megóvja a belső hálózatot, illetve az internetről érkező nem kívánt támadásoktól véd. Szabályozza a különböző megbízhatósági szintekkel rendelkező számítógép-hálózatok közti forgalmat.  Például az internet, ami semmilyen megbízhatósággal nem rendelkezik, nem úgy, mint egy belső hálózat, ami egy magasabb megbízhatósági szintű zóna, hiszen ez általában a saját gépeink közt router, switch vagy egyéb hálózati eszköz által létrejött kapcsolat. Viszont megfelelő beállítás nélkül a tűzfal gyakran értelmetlenné válik! Sajnos egy komolyabb beállításhoz részletesen ismerni kell a hálózati eszközöket, amik a mindennapi működéséhez szükségesek. Számos operációsrendszer már alapból rendelkezik tűzfallal, csak úgy, mint a legtöbb hálózati eszköz. A tűzfal feladata hogy a meghatározott kommunikációs kapcsolatokat engedélyezze. A támadások felkutatásáért a behatolást felismerő rendszerek a felelősek, amelyet akár a tűzfalra is lehet telepíteni, de ezek nem tartoznak a tűzfalhoz.

Felhasznált források: http://hu.wikipedia.org/

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Hogy fognak kezdődni 50 év múlva a mesék?
- Egyszer volt, hol nem volt az operációs rendszeren is túl...

Oldalainkat 26 vendég és 0 tag böngészi